Jabłko w karmelu, czyli pomysł na upominek dla gości krok po kroku.

Jabłko w karmelu będzie cudowną ozdobą lub oryginalnym prezentem dla gości. Prosta słodycz, z którą poradzi sobie nawet ta osoba, która z gotowania nie jest mocna. Przedstawiamy przepis ze zdjęciami i krok po kroku instrukcje dotyczące przygotowania.

 

Potrzebujemy:
– jabłka (ilość indywidualnie zależna od potrzeb),
– foremkę w kształcie serca,
– 1/3 szklanki wody,
– 1 szklanka cukru,
– 1/3 szklanki miodu lub syropu kukurydzianego,
– czerwony barwnik spożywczy (można zrobić bez niego, a jabłka wyjdą w kolorze złotym),
– garść płatków kukurydzianych,
– czekolada.

Krok po kroku wykonanie:
1. Jabłka pokrój w plasterki.

serce-jabłkowe-z-karmelu-1
2. Za pomocą foremki do ciastek, wytnij serca.

serce-jabłkowe-z-karmelu-2
3. Serca nabij na szpiczasty drewniany patyczek.

serce-jabłkowe-z-karmelu-3
4. Przygotuj karmel. Wymieszaj cukier, syrop kukurydziany i wodę z barwnikiem spożywczym, doprowadzić do gotowania, ciągle mieszając. Następnie czekamy, aż ostygnie (w tym czasie, również nie zapomnij, aby mieszać!). Zanurz serca z jabłek w karmelu i daj do wyschnięcia.

serce-jabłkowe-z-karmelu-4

Gotowe!

Można także obtoczyć karmelowe jabłka w płatkach, a także udekorować je rozpuszczoną czekoladą.

     serce-jabłkowe-z-karmelu-5

Źródła zdjęć: duhlicious.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *